Big News

#bestextensionsever

IMG_1589

Förtjusande Förtjockning

Haha. Så löd rubriken på mitt reportage om extensions jag gjorde i VeckoRevyn för 100 år sen. Jag ville mest få gratis löshår. Sen dess har jag haft massa massa extensions i många många år. Tills för typ nån månad sen. Gissa om jag krafsar och river i hårbotten jämt och gissa om det känns bra?

Så såg jag Uppdrag Granskning förra veckan och rafsade lite extra nöjt. Det handlade nämligen om extensionsindustrin. Inte så nice. Inte så nice alls faktiskt. Det hade man ju kunnat tänka sig, såklart, men man ville ju helst inte fundera i de banorna. Riska var för stor att samvetet hade torterat en så pass att man var tvungen att sluta med extensions med resultatet: ful.

Det svall vi betalar fett mycket för att pryda våra skallar kommer huvudsakligen från två källor:

  • Indiska tempel som ursprungsbäraren av håret givit en offergåva för att till exempel någon i familjen ska repa sig efter sjukdom. Templet säljer det vidare för miljoners dollar per år, den numera flintskalliga indiern får ingenting förutom ett hopp om att rädda någon från sjukdom.
  • Hårborstar, frisörsalongsgolv eller sopor. Den som samlar upp det säljer det vidare till någon fabrik för några slantar till ris.

I fabrikerna håret hamnar på är villkoren helt enkelt SKIT. Löner långt under minimum, vidriga förhållanden, allt sånt.   Så ba tjänar företag som Hairtalk och Rapunzel och Great Leangths så sjukt mycket pengar. För att vi på grund av orimliga ideal i detta oh så härliga patriarkat måste ha andras hår på huvet för att tycka att vi e snygga, typ. Jättekonstigt, egentligen. Alopecia, strålbehandling, cellgifter, stress-håravfall – det finns ju givetvis massa situationer där det är toppen att det finns löshår och peruker att tillgå, men ni fattar ju vad jag menar. De flesta som använder det har perfectly good hair.

Asså jag ska INTE sätta mig på några höga hästar och säga nåt. Har som sagt varit storkonsument av alla ovanstående varumärken. Det var egentligen ba en slump att jag tog ut mitt nyligen, but boy am I glad.

Anyways, det jag egentligen ville säga va att det är så deppigt att inte en enda känd person ens har kommenterat det.

Bara ett “Åh vad tråkigt att mitt favvo-extensions-märke som jag taggar i mina inlägg för de sponsrar mig har så dåliga villkor, men men vill man va fin så får nån annan lida pin” hade väl räckt. Bara en liten reflektion eller nåt. Men så har ingen i kommentarerna ifrågasatt heller.

Att de fortfarande helt okommenterat viftar sina svinsnygga svall, visst de e klart dom gör. Kanske kommer min önskan att normativt klassas som megababe någon gång få mig att gå emot mitt samvete nån gång i framtiden och klistra på lite mera hår. Men kunde inte nån bara…nämna det?